Αναρτήθηκε από: gym4thes | 10/02/2011

ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΛΟΥΖ ΛΩΤΡΕΚ

 

Πριν από μερικές μέρες επισκεφτήκαμε με το σχολειό μας το Τελλόγλειο Ίδρυμα, για να παρακολουθήσουμε μια έκθεση ζωγραφικής του Γάλλου μετά ιμπρεσιονιστή Toulouse Lautrec. Με μια ποικιλία πινάκων, πληροφορίες για τη ζωή του και οπτικοακουστικό υλικό έγινε η ξενάγηση με μεγάλη επιτυχία. Στην αρχή η υπεύθυνη της ξενάγησης μας παρουσίασε τη ζωή του, καθώς και λεπτομέρειες για τον κάθε πίνακα που βλέπαμε, κάτι που το βρήκα πολύ χρήσιμο. Ταυτόχρονα είχαμε τη δυνατότητα να φανταζόμαστε και να ερμηνεύουμε το θέμα των εικόνων μόνοι μας. Ιδιαίτερα εντυπωσιακοί πίνακες με πρωτότυπα χαρακτηριστικά και ιδέες καθώς και μια δόση εξαπάτησης. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η συνήθεια του καλλιτέχνη να αποτυπώνει στο χαρτί τα πρόσωπα με διαφορετικό τρόπο και με άσχημα χαρακτηριστικά, τονίζοντας έτσι τη σημασία του χαρακτήρα (ξέρουμε πως ο ίδιος είχε πολύ μεγάλο πρόβλημα με την εμφάνιση του, κάτι όμως που δεν τον εμπόδισε στην επιτυχία του). Στο δεύτερο μέρος της ξενάγησης, είδαμε και διάφορες λιθογραφίες του, κάτι που μας τράβηξε το ενδιαφέρον. Τέλος η ξεναγός μάς έκανε ένα μικρό παιχνίδι με έργα του για να δούμε τι μας έμεινε από αυτή την έκθεση.

Ένας καλά οργανωμένος χώρος, καλή ξενάγηση, ενδιαφέρον θέμα είναι οι χαρακτηρισμοί που θα δίναμε για αυτήν την εκδήλωση.

Κυριακίδου Βασιλική Τάξη Γ2

 

Η έκθεση που πήγαμε, ήταν μια μοναδική εμπειρία, γιατί για πρώτη φορά είδαμε τα έργα του Λωτρέκ στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στην Ελλάδα. Ο Τουλούζ Λωτρέκ είναι ένας σπουδαίος ζωγράφος παρόλο που ήταν ανεπιθύμητος από τους γύρω του λόγω του προβλήματος που είχε με τα πόδια του. Έχει ζωγραφίσει πολλούς πίνακες και αφίσες χρησιμοποιώντας πολύ λίγα χρώματα, κυρίως το κίτρινο. Συνήθως, ζωγράφιζε εικόνες από τη φύση και την καθημερινή ζωή. Ταυτόχρονα σχεδίαζε και προσκλήσεις. Οι περισσότεροι πίνακες του έδειχναν γυναίκες που χορεύουν και σημαντικά πρόσωπα. Ο ίδιος φωτογράφιζε διάσημους ανθρώπους και χορεύτριες των καμπαρέ και μετά τους ζωγράφιζε δίνοντας στα έργα του κίνηση και τονίζοντας τα χαρακτηριστικά αυτών των ανθρώπων.

Δαδάνης Θεόδωρος-Στέφανος Τάξη Β1

 

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα του Α.Π.Θ. διοργάνωσε έκθεση αφιερωμένη σε έναν μεγάλο καλλιτέχνη του τέλους του 19ου αιώνα του Toulouse Lautrec και μαζί μιαν αναδρομή σ’ αυτήν τη γοητευτική και κρίσιμη εποχή, την Belle Époque, που καθόρισε εξελίξεις και συμπεριφορές του 20ου αιώνα. Στόχος της έκθεσης είναι αφενός η γνωριμία με τον Toulouse Lautrec, τον ξεχωριστό αυτόν δημιουργό, άλλα και το κλίμα, την ατμόσφαιρα της εποχής στο γύρισμα του 19ου/20ου αιώνα.

Ο Henri Marie Raymond de Toulouse Lautrec (1869-1901) ήταν γοητευτική και ιδιόρρυθμη προσωπικότητα. Γεννημένος αριστοκράτης μετά την αναπηρία του ασχολήθηκε με τη ζωγραφική. Στη σύντομη ζωή του, έφτιαξε υπέροχες αφίσες και περιέγραψε το κόσμο που μπαινόβγαινε στο ατελιέ του, καθώς και στα καμπαρέ που σύχναζε. Ο ταραγμένος ψυχικός του κόσμος τον οδήγησαν στο αλκοόλ κα από εκεί στον πρόωρο θάνατο.

Παύλος Καρυπίδης Τάξη Β2

 

Η τέχνη του Toulouse Lautrec είναι μοναδική!!!!! Ο ίδιος σύχναζε στα καμπαρέ, παρατηρούσε τους ανθρώπους γύρω του και τους ζωγράφιζε. Αυτό που δημιούργησε ήταν κάτι διαφορετικό για εκείνη την εποχή.

Ο Toulouse Lautrec καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια. Όταν ήταν μικρός έπεσε από το άλογο του, που τόσο αγαπούσε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στα πόδια και να σταματήσει η ανάπτυξη τους· αυτό επηρέασε τη ζωή του και τη ζωγραφική του. Οι άνθρωποι γύρω του τον επηρέαζαν και δεν ζωγράφιζε τοπία αλλά παρατηρούσε και ζωγράφιζε κυρίως ανθρώπινες μορφές.

Τα έργα αυτά ήρθαν από τη Γαλλία ειδικά για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τον Toulouse Lautrec μέσα από τη ζωγραφική του. Είναι έργα σπάνια που κοστίζουν. Σε κάποιους μπορεί να φαίνεται αστείο, διότι στις ζωγραφιές του δεν χρησιμοποιούσε πινέλα και δεν τις έκανε τόσο περίπλοκες, όπως άλλοι ζωγράφοι. Έβαζε μόνο κάτι σαν τελίτσες για τα μάτια και τη μύτη. Επίσης τα χρώματα δεν είναι τόσο εντυπωσιακά, αλλά γι’ αυτό είναι μοναδικά. Η τέχνη του είναι μοντέρνα. Στις ζωγραφιές του θα δούμε κυρίως ανθρώπους, ιδιαίτερα γυναίκες σε άλογα με μαγιό, κάτι που για εκείνη την εποχή ήταν προχωρημένο, όμως αυτό που κυρίως προτείνω είναι να παρατηρήσετε τις πολύ αστείες γελοιογραφίες του.

Οργκέσσα Κοπέτσι Τάξη Β2

 

Η επίσκεψη μας στην έκθεση του του Τουλούζ Λωτρέκ (γάλλου ζωγράφου) ήταν μια μοναδική εμπειρία. Μπορέσαμε να δούμε τα έργα του, αφίσες και πίνακές που χρονολογούνται γύρω στο 1900. Οι περισσότερες από τις αφίσες του και τους πίνακες του είχαν για θέμα τα καμπαρέ του Παρισιού. Τα έργα του είχαν έντονα χρώματα και ήταν πρωτοποριακά για την εποχή τους.

Λολίτα Λέρα Τάξη Β2

Advertisements

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: