Αναρτήθηκε από: gym4thes | 20/03/2011

Μοντελισμός, Θάνος Χατζηαθανασίου

Οι νέοι της σημερινής εποχής δεν έχουν ελεύθερο χρόνο. Κάποιοι όμως αποτελούν εξαίρεση και βρίσκουν ελεύθερο χρόνο για να απασχοληθούν. Ένας απ’ αυτούς είμαι κι εγώ.

Η απασχόληση που θα περιγράψω σήμερα είναι ο μοντελισμός. Ο μοντελισμός είναι μια δραστηριότητα στην οποία οι μοντελιστές (έτσι λέγονται οι απασχολούμενοι) φτιάχνουν οχήματα, ανθρώπους ή κτίρια (μοντέλα) μικρότερης κλίμακας, συναρμολογώντας με κόλλα τα κομμάτια τους, τα οποία μπορεί να είναι πολύ μικρά, όπως το ένα τρίτο του μικρού σας νυχιού ή πολύ μεγάλα, όπως η παλάμη σας. Στο τέλος, αφού τα φτιάξουν, μπορούν να τα χρωματίσουν με ειδικά χρώματα, πινέλα και αερογράφους, που μπορούν να βρουν στα μαγαζιά, απ’ όπου θα προμηθευτούν τα μοντέλα.

Ο μοντελισμός είναι ένα διαδεδομένο χόμπι, αν και είναι σχετικά καινούργιο. Τα κομμάτια τα οποία συναρμολογούν οι μοντελιστές είναι συνήθως φτιαγμένα από πλαστικό και σπάνια από ξύλο. Οι περισσότεροι προτιμούν τα μοντέλα από πλαστικό, επειδή έχουν μεγαλύτερη ποικιλία, είναι πιο φτηνά, μπορείς να διορθώσεις καλύτερα πιθανά λάθη και η κόλλα με την οποία ενώνουν τα κομμάτια είναι πιο φτηνή και τη βρίσκεις πιο εύκολα από την ξυλόκολλα.

Ένα θέμα που θα σκέφτονται οι περισσότεροι είναι το οικονομικό. Λοιπόν, ένα μοντέλο μπορεί να φτάσει από 10€ σε 100€ ή ακόμα και στα 200€. Αν είσαι αρχάριος και πρωτοξεκινάς, μπορεί να σου στοιχίσει περισσότερο, επειδή θα πρέπει να αγοράσεις τα χρώματα, τα πινέλα, την κόλλα ή και διάφορα άλλα επιπλέον προαιρετικά, όπως είναι η τεχνητή λάσπη, το χιόνι ή η σκουριά. Επίσης, αν θέλεις να ξοδέψεις πολλά χρήματα, μπορείς να αγοράσεις ένα μηχάνημα ψεκασμού χρώματος (αερογράφος). Αυτό είναι πιο ακριβές και πιο εύχρηστο απ’ το πινέλο, αλλά φυσικά είναι και πολύ πιο ακριβό. Ένας αερογράφος μπορεί να ξεκινάει από τα 100 € και να φτάσει ως και τα 300 €. Αυτό εξαρτάται από την ποιότητα, την πίεση που ρίχνει το χρώμα και από άλλους παράγοντες.

Γενικά ο μοντελισμός είναι ένα πολύ ενδιαφέρον χόμπι που χρειάζεται να του αφιερώσεις αρκετό χρόνο. Η πλήρης συναρμολόγηση ενός μοντέλου εξαρτάται από το επίπεδο που βρίσκεται ο μοντελιστής, την ποσότητα των κομματιών που έχει το μοντέλο και τον αριθμό των βημάτων στις οδηγίες. Ένα μοντέλο μπορεί να έχει από 5 βήματα ως 30 ή 40. Αυτό απαιτεί τα εξής: περισσότερο χρόνο αφιέρωσης και ολοκλήρωσης του μοντέλου και ανεβασμένο επίπεδο εμπειρίας και δεξιοτεχνίας του μοντελιστή.

Λοιπόν, αυτό είναι το χόμπι του μοντελισμού… στη θεωρία. Για να πεις ότι είσαι μοντελιστής, πρέπει όλα αυτά να τα κάνεις πράξη.

Καλή επιτυχία, λοιπόν, και να θυμάστε πως ο μοντελισμός εκτός από τα υλικά, απαιτεί υπομονή, θάρρος και πολύ μεράκι, πράγμα που χρειάζονται όλες οι δημιουργικές δραστηριότητες.

Advertisements

Responses

  1. Μπράβο, Θάνο! Πολύ ωραία παρουσίαση του μοντελισμού.

  2. Ωραία έκθεση!!!

    • τέλειο θάνο έκανες μια πολή καλή προσπάθεια


Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: