Αναρτήθηκε από: gym4thes | 21/03/2011

Τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουν ή πρέπει να επιλέγουν οι νέοι το επάγγελμά τους, Στέφανος Θόδωρος Δαδάνης

Όλοι οι άνθρωποι, και ειδικότερα οι νέοι, έχουν ανάγκη από μια δουλειά, για να μπορέσουν να ζήσουν. Πριν να επιλέξουν όμως το επάγγελμά τους, θα πρέπει να λάβουν υπόψη κάποια σημαντικά κριτήρια.

Ένα κριτήριο για την επιλογή επαγγέλματος είναι ο χώρος εργασίας. Κάποιος που θέλει να επιλέξει ένα επάγγελμα θα πρέπει να ενδιαφερθεί πάρα πολύ για το χώρο εργασίας, δηλαδή, το αν θα είναι σταθερός ή αν θα χρειάζεται να μετακινείται. Για παράδειγμα το επάγγελμα του ναυτικού δεν έχει σταθερό χώρο εργασίας, αφού μετακινείται συνέχεια ή του στρατιωτικού, που σχεδόν κάθε πενταετία βρίσκεται σε άλλη πόλη.

Ακόμη ένα κριτήριο είναι οι οικονομικές απολαβές. Οι άνθρωποι χρειάζονται πολλά λεφτά για να ζήσουν. Έτσι, δε θα πρέπει να επιλέξουν ένα επάγγελμα με ελάχιστο μισθό, αλλά με αρκετό, τόσο για να καλύψει τις ανάγκες τους.

Για την επιλογή του επαγγέλματος θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τις απαραίτητες ικανότητες που απαιτεί το επάγγελμα. Δηλαδή, θα πρέπει να έχουμε τις κατάλληλες σωματικές ικανότητες, ανάλογες του επαγγέλματος το οποίο θα επιλέξουμε. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει μυωπία δεν μπορεί να γίνει αεροπόρος ή αν κάποιος είναι κουτσός δεν μπορεί να κάνει ένα επάγγελμα που θα χρειάζεται να κινείται συνέχεια.

Επίσης, θα πρέπει να έχουμε και τις κατάλληλες πνευματικές ικανότητες. Αν, για παράδειγμα, κάποιου δεν του αρέσει να διαβάζει και βαριέται, δεν είναι φρόνιμο να διαλέξει ένα επάγγελμα που απαιτεί πανεπιστημιακές σπουδές.

Για να επιλέξει κάποιος ένα επάγγελμα θα πρέπει το επάγγελμα που θα κάνει να τον ικανοποιεί, να του αρέσει. Δεν μπορεί κάποιος να μην του αρέσει η ιατρική και να σπουδάζει γιατρός. Θα πρέπει να βρει ένα επάγγελμα που του αρέσει, γιατί διαφορετικά θα υποφέρει σ’ όλη του τη ζωή.

Το ωράριο εργασίας είναι πολύ σημαντικό στην επιλογή ενός επαγγέλματος. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει παιδιά και πρέπει να τα παίρνει από το σχολείο, δεν μπορεί να κάνει ένα επάγγελμα που να δουλεύει από το πρωί ως το βράδυ· αλλιώς θα αναγκαστεί να προσλάβει έναν άνθρωπο και να τον πληρώνει για να πηγαίνει το παιδί του από το σπίτι στο σχολείο και τ’ αντίστροφο. Θα πρέπει λοιπόν, να επιλέξει ένα επάγγελμα με βολικό ωράριο.

Εξίσου σημαντικό κριτήριο είναι οι οικογενειακές υποχρεώσεις. Δε γίνεται κάποιος να μη βλέπει την οικογένειά του καθόλου ή πολύ σπάνια. Οπότε θα πρέπει να επιλέξει ένα επάγγελμα, έτσι ώστε να ασχολείται με την οικογένειά του και να ξοδεύει πολλές ώρες δίπλα στα παιδιά του και τη γυναίκα του.

Επίσης η κοινωνική καταξίωση είναι σημαντικός παράγοντας στην επιλογή επαγγέλματος. Το επάγγελμα του γιατρού ή του δικηγόρου είναι κάποια από τα επαγγέλματα που έχουν υψηλή κοινωνική καταξίωση. Αν κάποιος ενδιαφέρεται να καταξιωθεί κοινωνικά μέσα από το επάγγελμά του, τότε θα πρέπει να κατευθυνθεί προς αυτά τα επαγγέλματα.

Τέλος, πολύ σημαντικό κριτήριο είναι και η ανεργία ή ο χρόνος εύρεσης εργασίας μετά την απόκτηση του πτυχίου. Συνεπώς, θα πρέπει στην επιλογή του επαγγέλματος να συνυπολογίσουμε και το αν παίρνοντας το πτυχίο εξασφαλίζουμε και κάποια δουλειά ή όχι.

Πιστεύω ότι, αν κάποιος λάβει υπόψη του όλα αυτά τα κριτήρια για να επιλέξει ένα επάγγελμα, θα μείνει ευχαριστημένος και δε θα χρειαστεί να αλλάξει επάγγελμα.

Advertisements

Responses

  1. Μπράβο, παιδί μου, Δαδάνιε


Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: